Μαρούσι
Το Μαρούσι

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΣΙΦΩΝΙΟΥ ΜΕ ΠΙΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΜΑΡΟΥΣΙ

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΣΙΦΩΝΙΟΥ ΜΕ ΠΙΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΜΑΡΟΥΣΙ

Μαρούσι

Τα Μαρούσι είναι μία από τις πιο γνωστές πόλεις των Αθηνών. Σημείο αναφοράς για πολλούς στα Βόρεια προάστια. Διαθέτει όλα εκείνα τα απαραίτητα για τον σημερινό άνθρωπο… Εμπορικά κέντρα, πολυτελή καταστήματα, νοσοκομεία, κέντρα αναψυχής και ψυχαγωγίας καθώς και τον μοναδικό ουρανοξύστη στην Ελλάδα, τον πύργο του ΟΤΕ. Διεκδικεί λοιπόν επάξια τον τίτλο της βασίλισσας των Βορείων Προαστίων. Διαθέτει επ’ αυτού ένα μεγάλο αριθμό ένθερμων υποστηρικτών. Το Μαρουσι καταφέρνει να συγκεντρώνει καθημερινά πολύ κόσμο από όλη την Αττική. Σ’ αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι στην περιοχή εξυπηρετούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένα, μετρό, λεωφορεία κτλ.

Το Μαρούσι

Το Μαρούσι

Μπορούμε να φανταστούμε πως ήταν το Μαρούσι κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν; Είναι δυνατόν να υπήρξε ποτέ… «χωριό»; Όχι χωριό δεν ήταν ποτέ!

Το Μαρούσι αποτελεί αναγνωρισμένο ιστορικά δήμο από την Εποχή του Χαλκού

Ο δήμος του Αθμόνου (Αμαρουσίου) ήταν δήμος των Μεσογείων. Στο Άθμονον υπήρχε, σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος -αρχαία ελληνικά. Ἀμαρύσια Ἄρτεμις από το οποίο πήρε το σημερινό της όνομα η περιοχή. Η χρήση αυτής της ονομασίας επιβεβαιώνεται από επιγραφή που βρέθηκε κοντά στο Μαρούσι. Αναφέρει την παρουσία του ιερού της θεότητας, ενώ υπήρχαν και «αμαρύσιες εορτές», γνωστές ως Αμαρύσια.

Η συμμετοχή του δήμου στην αρχαία Βουλή

Ο Δήμος αρχικά υπήρξε μέλος της Κεκροπίδας φυλής. Συμμετείχε ενεργά κατά την 1η περίοδο (508-307π.Χ.) με 6 βουλευτές στην αρχαία Βουλή των 500. Κατά τη 2η περίοδο (306 – 223 π.Χ.) συμμετείχε με 10 βουλευτές στη Βουλή των 600 και επίσης με 10 βουλευτές την 3η περίοδο (223 –200 π.Χ.). Την 4η περίοδο (200 – 126 π.Χ.) ο δήμος εντάχθηκε στην Ατταλίδα φυλή (άγνωστος ο αριθμός των βουλευτών), καθώς και την 5η περίοδο (126/127 – 3ος αιώνας) επίσης με άγνωστο αριθμό βουλευτών –αντιπροσώπων.

Οι κάτοικοι του Αθμόνου

Ο δημότης του αρχαίου Αθμόνου ονομαζόταν Αθμονεύς. Στην περιοχή του δήμου υπήρχε ιερό αφιερωμένο στην Ουρανία Αφροδίτη. Όπως αναφέρεται από τον Αριστοφάνη στην κωμωδία Ειρήνη, αρκετοί κάτοικοι του δήμου, πιθανόν να ήταν αμπελουργοί και οινοποιοί, καθώς το όνομα που πρωταγωνιστεί τακτικά στο Άθμονο είναι το «τρυγεύς», υπαινισσόμενο τη συγκομιδή σταφυλιών. Ο δήμος κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, είχε αγροτικό χαρακτήρα ενώ γινόταν και εξαγωγή κόκκινου πηλού, χρήσιμου για την εργασία των αγγειοπλαστών.

Αρκετά χρόνια αργότερα και με το πέρας της Ελληνικής Επανάστασης και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους, όπως σε όλους τους δήμους, στο Μαρούσι γίνονται Δημαρχιακές Εκλογές. Πρώτος δήμαρχος, ο Δημήτριος Μόσχας (1836), μετά ο Σωτήριος Χαϊμαντάς (1838)  και πολλοί άλλοι, μέχρι το σήμερα, τον Γιώργο Πατούλη (2006). Σχεδόν όλοι, όντας Μαρουσιώτες, έκαναν πολλά για τον τόπο τους, γι’ αυτό άλλωστε παραμένει το Μαρούσι ένας από τους ωραιότερους δήμους.

Ο σιδηρόδρομος στο Μάρουσι

Το περίφημο «Θηρίο» – Μαρούσι

Το περίφημο «Θηρίο» – Μαρούσι

Το 1885 ήρθε στο Μαρούσι ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος, το λεγόμενο «θηρίο». Ξεκινούσε από την πλατεία Λαυρίου, στην Αθήνα και κατέληγε στην Κηφισιά. Προτελευταία στάση, ήταν ο σταθμός Αμαρουσίου. Ένα παλαιού τύπου οίκημα και βρισκόταν εκεί περίπου που είναι σήμερα τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Οι ηλικιωμένοι της τότε εποχής, τρόμαζαν και πολλές φορές έφτυναν στον κόρφο τους όταν έβλεπαν το θηρίο ή του έριχναν πέτρες και του έσπαζαν τα τζάμια. Χάρηκαν πάρα πολύ την εποχή που σταμάτησε να λειτουργεί (1938). Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι, το ταξίδι από την Αθήνα στην Κηφισιά τότε διαρκούσε 3 ώρες, ενώ σήμερα χρειάζεται περίπου 15-20 λεπτά. Απορίας άξιο, αν κάποιος έχει την ίδια άποψη σήμερα με εκείνη των παλιών κατοίκων του Αμαρουσίου…

Στην Πλατεία Ηρώων, το σημερινό Μουσείο Κεραμικής γλυπτικής αποτελούσε από το 1860, το πρώτο δημοτικό του Αμαρουσίου και μετέπειτα το Δημαρχείο του τόπου. Το 1896, το Μαρούσι θεωρείται εκπαιδευτικό κέντρο της βόρειας Αττικής καθώς φοιτούσαν εκεί μαθητές, όχι μόνο του τόπου αλλά και από περιοχές όπως: Κηφισιά, Μελίσσια, Ηράκλειο, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Μενίδι, Καπανδρίτι και Ωρωπό. Τη δεκαετία του ΄20 αποφασίζεται η ανέγερση του εξατάξιου Γυμνασίου, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το 1ο Γενικό Λύκειο, επί της λεωφόρου Κηφισίας, με τη φοίτηση μαθητών εξίσου από πολλές περιοχές. Είναι το μοναδικό για την τότε εποχή Γυμνάσιο, στην περιφέρεια των βορείων προαστίων των Αθηνών. Την περίοδο των παγκοσμίων πολέμων λειτούργησε ως στρατιωτικό Νοσοκομείο. Από τη δεκαετία του ΄70 και μετά η περιοχή άρχισε να αλλάζει ακόμη περισσότερο και με την εμφάνιση πολυκατοικιών, πέρασε σε μια πιο μοντέρνα εποχή. Σήμερα, με μεγαλύτερες οικοδομικές και κτηριακές εγκαταστάσεις o δήμος Αμαρουσίου συνεχίζει έργο του.

Αποφράξεις Μαρούσι

Φτάνοντας στο τέλος της ιστορικής αναδρομής και των πληροφοριών για το Μαρούσι, καταλήγουμε στο εξής: Πόσο πολύτιμη είναι η συμβολή των Αποφράξεις Μαρούσι στη διατήρηση της όμορφης αυτής πόλης! Εδώ και 40 χρόνια η Αποφράξεις Αμαρουσίου φροντίζουν για την καλή λειτουργία των αποχετεύσεων της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό το έργο που προσφέρει για να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και ατυχήματα. Φροντίζοντας να παραμένουν καθαρά αποχετεύσεις και φρεάτια, διευκολύνει τη μετακίνηση των ανθρώπων και των οχημάτων. Επίσης, κανένα καιρικό φαινόμενο δεν είναι ικανό να προκαλέσει ζημιές όταν αναλαμβάνει την τακτική συντήρηση των δικτύων η Αποφρακτική Μαρούσι. Η εταιρεία λειτουργεί καθημερινά, ολόκληρο το 24ωρο, με τα πιο σύγχρονα μέσα και τα πιο αξιόπιστα συνεργεία της αγοράς.
Η Αποφράξεις Μαρούσι είναι πολύτιμος εργάτης και συνεργάτης για κάθε κάτοικο και επαγγελματία της περιοχής!
Πηγή: wikipedia

LEAVE A COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΜΑΡΟΥΣΙ by TeslaThemes