Ο Πύργος του ΟΤΕ στο Μαρούσι
Ο Πύργος του ΟΤΕ στο Μαρούσι

Ο Πύργος του ΟΤΕ στο Μαρούσι

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα επιβλητικό κτίριο στο Μαρούσι που θα στέγαζε όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες του οργανισμού. Ο Πύργος του ΟΤΕ έχει ύψος 72 μέτρα και διαθέτει 18 ορόφους. Αποτελεί τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο σ’ ολόκληρη τη χώρα ενώ η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Ο Πύργος του ΟΤΕ στο Μαρούσι

Ο Πύργος του ΟΤΕ στο Μαρούσι

Είναι το 8ο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του ΟΤΕ και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Ο ουρανοξύστης, ή το λεγόμενο «Μέγαρο του ΟΤΕ», βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, στο ύψος εκείνο όπου μετά την κατασκευή της Αττικής Οδού συνηθίζουμε να αποκαλούμε «δαχτυλίδι».

“Ο Πύργος του ΟΤΕ και τα γεράκια του!!!”

Σήμερα… Τα γεράκια έχουν κάνει σπίτι τους το Μέγαρο του ΟΤΕ. Είναι καταπληκτικό να τα βλέπεις να πετούν έξω από το γραφείο σου ή να κουρνιάζουν στα παράθυρα…

«Εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρήσαμε ότι στην περιοχή γύρω από το Μέγαρο του ΟΤΕ παραλαμβάναμε γεράκια και μάλιστα μερικές φορές νεοσσούς. Για να υπάρχει νεοσσός, υπάρχει και φωλιά. Αυτό μας έκανε να καταλάβουμε ότι στο κτήριο φωλιάζουν τέτοια πουλιά. Κι έτσι ξεκίνησε μία συνεργασία με τον ΟΤΕ και με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», είπε η Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. 

Ο Πύργος του ΟΤΕ και η σημασία του

Η θέση που έχει το Μέγαρο του ΟΤΕ είναι στρατηγική, καθώς τα γεράκια ψάχνουν ένα πολύ ψηλό σημείο, με ορατότητα παντού για να μπορούν να εφορμούν . Ο Οδυσσέας, μαζί με τη σύντροφό του την Πηνελόπη, είναι ένα από αυτά τα πουλιά που φώλιασαν στο συγκεκριμένο κτίριο. Ανήκουν στο είδος «Πετρίτης». Το συγκεκριμένο είδος έχει τηλεσκοπική όραση. Μπορεί δηλαδή να «κάνει ζουμ» στο θήραμά του. Οπότε το Μέγαρο του ΟΤΕ είναι το ιδανικό σπίτι για αυτό. Πρόκειται για το ταχύτερο ζώο στον πλανήτη, με καταγεγραμμένες ταχύτητες που ξεπερνούν τα 400 χλμ την ώρα. Επίσης η όρασή του καλύπτει τα 10 χιλιόμετρα!

Εκτός από το ζεύγος των πετριτών, στο κτίριο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, φωλιάζει και άλλο ένα είδος γερακιού. Το Βραχοκιρκίνεζο, γνωστό γεράκι των πόλεων. Για την καταγραφή του πληθυσμού τους, την παρακολούθηση και την φροντίδα τους, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την ΑΝΙΜΑ, στο πλαίσιο σχετικού ετήσιου Προγράμματος.

Αποφράξεις Μαρούσι

Η χρήση μιας ανθρώπινης κατασκευής, όπως το κτίριο του ΟΤΕ, από άγρια ζώα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Η τελευταία είναι συγκάτοικός μας ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Αθήνα. Μιλώντας για τη φύση ας δούμε λίγο τι γίνεται όταν τα καιρικά της φαινόμενα μας δημιουργούν πολλές φορές άλλου είδους μπελάδες… Όπως παραδείγματος χάριν, πλημμύρες από φραγμένες αποχετεύσεις και φρεάτια…

Δεν θα πρέπει να μεριμνήσουμε και για αυτό; Το Μαρούσι είναι μια περιοχή που πολύ συχνά αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα… κάθε φορά που βρέχει λίγο ή πολύ, οι κλήσεις που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι πολλές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως. Γι αυτό καλό θα είναι να φροντίσουμε όλοι εμείς οι κάτοικοι του Αμαρουσίου, να προλάβουμε τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις. Πώς; Φωνάζουμε σήμερα κιόλας την αξιόπιστη εταιρεία Αποφράξεων Αμαρουσίου και της αναθέτουμε μία επιθεώρηση των αποχετευτικών μας αγωγών και δικτύων με κάμερα. Η Αποφραξεις Μαρουσι αφού διαπιστώσει βλάβες, θα τις επιδιορθώσει επιτόπου και θα προβεί και σε καθαρισμό των αποχετεύσεών μας. Ωστόσο, καλό θα είναι να κανονίσουμε μαζί της και μία μηνιαία συντήρηση ώστε να ξενοιάσουμε από το ζήτημα αυτό δια παντός.

Καλούμε λοιπόν σήμερα κιόλας την Αποφράξεις Μαρούσι. Λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, Κυριακές και αργίες. Εξυπηρετεί οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους καθώς χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και εξοπλισμό τα οποία τα χειρίζονται έμπειροι και νούμερο 1 επαγγελματίες στο χώρο.

Αποφράξεις Μαρούσι και δεν έχουμε πλέον κανένα πρόβλημα στην αποχέτευση!!

LEAVE A COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΜΑΡΟΥΣΙ by TeslaThemes